Skip to main content

Propaganda rusească e la mă-sa acasăUitați-vă la filmulețul cu pricina aici și pe urmă citiți. Sper să fie cu folos!

1. Sunt ocupant și am obosit să-mi cer scuze pentru asta!
2. Am suferit de pe urma atrocităților invadatorilor polonezi
3. Toți, fără excepție, obișnuiau să bată la ușa mea: turcii, englezii, polonezii, nemții, francezii ...Trei chestii care mi-au sărit în ochi și pe care aș vrea să le „desfac” în speranța că vor exista ceva mai puțini speriați de o propagandă la fel de demodată precum comunismul (ha!):

1. Rușii nu-și cer niciodată scuze.

2. Sintagma „invadatorii polonezi” a fost inversată. De fapt, primii care „și-au băgat nasul” au fost rușii, nu polonezii. Este vorba despre revolta lui Bogdan Chmielniki (un simbol național al Ucrainei, dacă nu cumva și singurul) din anii 1648-1657 încheiată - surpriză! - printr-un tratat semnat de nea Bogdan cu țarul de la Moscova. Chmielniki a fost liderul cazacilor zaporojeni și se întindeau pe teritoriul actual al Ucrainei, mai ales în zona Donului. Practic, atunci cazacii s-au „vândut” rușilor, numai ca să scape de asupritorii polonezi aflați pe punctul de a le înăbuși revolta. Rușii au fost de acord să smulgă un teritoriu care aparținea de facto polonezilor. Ulterior s-a lăsat cu războaie și cu sânge, dar asta este o altă discuție.

3. De suedezi nu vă mai este frică, nu? Simpatică istoria asta: în urma bătăliei de la Poltava purtată împotriva suedezilor în 1709,  Rusia a fost recunoscută ca una din principalele forțe ale continentului european. Este momentul 0 al istoriei occidentale rusești, un stat și-așa destul de vast și greu de apărat, dar care mereu își dorea să se extindă.

Dar de ce avea o asemenea dorință? Iată răspunsul: că nu s-au simțit niciodată în siguranță. Siguranța lor a atins apogeul în timpul Războiului rece, având un zid veritabil între ei și „inamici” și chiar și-așa nu le-a fost suficient. Polonezi au fost invadați, față de turci au purtat nenumărate litigii din cauza Mării Negre și a Balcanilor (nu că le-ar fi invadat Imperiul Otoman imperiul), iar în privința englezilor și a francezilor sunt alte povești de spus.

Conform grandioaselor vise ale Rusiei din perioada sec. XVIII-XIX, toată Europa trebuie cucerită, ultimul bastion fiind reprezentat de Regatul Unit. Acesta va fi cucerit ultimul, căci imperiul era o putere maritimă și nu va putea fi răpus decât atunci când nu vor mai avea alt pământ în afară de insula consacrată. Francezii, probabil, au fost cei mai aprigi invadatori. Excluzându-l pe Napoleon, francezii au invadat prin cultură și trenduri intelectuale, o invazie datorită cărora au apărut Dostoievski, Tolstoi, Ceaicovski. Cât despre nemți, ia să ne spună Putin câți compatrioți de-ai lui se află la ora actuală în Germania. Să-l mai lăsăm pe Hitler deoparte că vorba aia, vii cu vii morții cu morții ...

Concluzie: filmulețul nu este decât o formă de a reflecta înspre Occident imaginea Rusiei. Un mod de propagandă deloc inedit, dimpotrivă destul de banal, însă cu mare efect asupra persoanelor care au omis evenimentele istorice și mai ales ce au însemnat ele. Odată intrat cu bocancii în afacerile statelor Europene, ai intrat în jocul lor, iar argumentele tale că ești o victimă cad de la prima lovitură.

Fericiți fie cei săraci cu duhul, că-s blestemați destul să tot repete istoria!

O mică notă asupra postării: acestea sunt opiniile mele personale în funcție de cât am citit și cât am înțeles. M-a deranjat filmul prin minciunile pe care le-au prezentat și m-am manifestat. Poate greșesc, poate nu, da' măcar mă revolt (deci exist).

Popular posts from this blog

Kevin Spacey e la fel ca Barack Obama. Adică out.

Măcar așa se va încheia agonia în care a fost băgat serialul House of Cards, unul din cele mai produse Netflix.
De ce agonie?

Bă, da’ voi ați auzit despre GUERRILLA marketing?!

Chiar există o strategie de advertising numită astfel!
Amuzant este că a fost folosită în cursul zilei de ieri când toată lumea (sau aproape toată lumea) a dat rating  de 5 steluțe la pagina Radio Guerrilla și au lăsat câteva mesaje de bine taximetriștilor.


Totul a început după ce câțiva taximetriști frumoși și liberi au zis ia să dea o steluță rating la pagina de Facebook a Radio Guerrilla doar pentru că au auzit ei o reclamă la Uber venită în pauza dintre emisiuni. Stealth as fuck, ce să mai. 

Puțină genetică pentru cei mai drepți și mai viteji dintre traci

Am găsit pe Facebook-ul profesoarei Mihaela Miroiu articolul de mai jos și am dat o citeală peste el. Mai degrabă printre rânduri decât în amănunt că nu prea le am eu cu genetica. Da' măcar o concluzie tot am tras.
Textul poate fi citit aici.