Skip to main content

Am donat: Brâncuși este (și al) meu

Un bun prieten, viitor arheolog (sperăm noi), mi-a spus de curând că indiferent de evoluția civilizațiilor, de decidenții politici, de atrocitățile războaielor, doar patrimoniul cultural va rezista testului istoriei.


Nu pot spune că sunt în totalitate de acord cu el, dar esențialul l-a surprins foarte bine și mi-am adus aminte de vorbele sale astăzi când m-am uitat la televizor și am văzut că s-a strâns o sumă infimă: puțin peste 129.000 € informează Digi24 pentru Cumințenia Pământului.

Mi-aș fi dorit ca afinitatea națională a multora dintre conaționalii noștri să fi avut o contribuție constructivă de data asta ... în fine, donațiile au fost inițiate pe 19 mai și vor dura până pe 30 septembrie când - să sperăm - vor fi strânse cele șase milioane de Euro.

În vara anului 2013 mă aflam în Sibiu, în cadrul festivalului ARTmania. Am făcut o vizită Muzeului Național Brukenthal și deoarece am observat un grup de turiști care au plătit un ghid turistic, mi-am calculat traseul în așa fel încât să mă aflu în „umbra” lor și să pot arunca o ureche la ceea ce le transmite ghidul.

Țin minte că în galeria de artă românească au fost expuse opere ale lui Nicolae Grigorescu. Ghidul le-a spus, printre altele, că au fost cumpărate de un om de afaceri tânăr care a dorit să-și păstreze anonimatul și că a ales Brukenthal în urma întemeierii unor statistici pe baza numărului de vizitatori la muzeele din țară pe an. Campionul a fost, după cum cred că v-ați dat deja seama, muzeul din Sibiu. A fost un caz fericit în urma căruia patrimoniul cultural s-a păstrat în administrația statului ...

... Așadar vă invit și pe voi să contribuiți voi la îmbogățirea patrimoniului național. Dacă strămoșii noștri l-au respins pe Brâncuși, haideți să-l întoarcem noi acasă! Puteți dona aici completând chestionarul online, după care apăsați butonul „Donează” și veți fi redirecționați spre o tranzacție securizată Verified by Visa / 3D Secure.

Completați-vă numele așa cum este în buletin deoarece la final veți primi un certificat simpatic precum el de mai de jos:

Popular posts from this blog

De-ar fi fost România monarhie, ar fi fost mai bine?

                 Fac un exercițiu de imaginație. Chiar încerc să mă gândesc la România dacă ar fi revenit la monarhie imediat după revoluție ... Ar fi fost mai bine, ar fi fost mai rău sau ar fi fost tot pe acolo?
                Indiferent dacă ești monarhist sau capitalist, cinstit este să recunoști legitimitatea monarhiei imediat după revoluție, căci aceasta ar fi trebuit să fie forma noastră de guvernământ. Eu unul nu sunt monarhist nici cât negru sub unghii. Prefer republica și un președinte la putere de care mai poți scăpa după cinci ani.
                Mihai, însă, mi-a plăcut ca persoană și mi s-a părut un model pentru țara noastră și da, cred că el ar fi fost prielnic pentru destinul țării, dar nu știu ce aș putea spune despre ceilalți membri ai casei regale. Cumva, un șir al evenimentelor ...

Ești sigur de plățile pe care le faci cu cardul tău bancar?

Sărbătorile se apropie cu pași rapizi și este un moment în care, inevitabil, începem să facem cumpărături.

              Din cauza timpului limitat și, ce-i drept, din cauza comodității, retail-ul se mută din ce în ce mai mult în online, astfel că devii din ce în ce mai nevoit să plătești cu un card bancar, fie el de debit sau de credit.
                Nu cu mult timp în urmă auzeam diferite persoane extrem de reticente în a-și pune datele bancare pe un site. De fapt chiar am rămas surprins că vorbim și despre ăștia mai tineri care nu folosesc un card atunci când vor să cumpere online, deși sunt conștienți că este mai simplu și mai comod.

2018

Ce voi urmări în 2018:

Politică și economie
-Mai mult ca niciodată mă interesează Regatul Unit pentru că a devenit noua mea casă pentru o perioadă nedeterminată. Brexit-ul încă se negociază și este dureros: Scoția nu are decât motive de supărare, există riscul de a se pune graniță între Irlanda și Irlanda de Nord, cu toate că nu asta prevedea Good Friday Agreement (tratatul care a adus liniștea între cele două Irlande). Din punct de vedere economic vor pierde în ceea ce privește comerțul cu Germania, Franța și Olanda, însă vor încerca să compenseze prin comerț cu alte state din afara continentului european, deci în Commonwealth, China și Statele Unite ale Americii. Dar ce ne facem și cu acest Commonwealth? Vremuri întunecate ar veni pentru monarhie în cazul în care 2018 va fi anul în care Lizzie (Regina Elisabeta a II-a) va deceda și în locul ei va veni Prințul Charles. Căci, deși este foarte apreciat în România, nu același lucru se poate spune la el acasă, iar Labour Party a obținut un…