Skip to main content

Puțină genetică pentru cei mai drepți și mai viteji dintre traci


Am găsit pe Facebook-ul profesoarei Mihaela Miroiu articolul de mai jos și am dat o citeală peste el. Mai degrabă printre rânduri decât în amănunt că nu prea le am eu cu genetica. Da' măcar o concluzie tot am tras.

Textul poate fi citit aici.

Doar că eu am să dau cu copy-paste ca să fie mai ușor și să pot să continui postarea aceasta:

In our mtDNA analysis, we observed a uniform distribution of the majority of haplogroups among Romanian provinces with the populations in the Wallachia, Moldavia, and Dobrudja provinces tended to cluster together within the Slav population based on the MDS scatterplots, while Transylvania was more closely related to Central European populations. We confirmed gene flow from Southwestern Asia based on pairwise population F ST values strictly in the case of Dobrudja, and this result could be easily explained by the greater Asian influence in this area throughout history.
Our findings suggesting a closer affinity of Transylvania to central Europe are supported by the observed haplogroup frequency clines for several European and Asian maternal lineages and could be attributed to different migratory routes shaped by the Carpathian Arch.
Așadar, din punct de vedere genetic, suntem destul de apropiați de slavi, în mare parte cu excepția Transilvaniei. Atunci:

1. Să ne pupe undeva toți șmecherii ăștia de prin țările învecinate și mândri că sunt slavi și în Grupul de la Vișegrad și tot;

2. Slavii au fost imigranți în zonele astea ale Europei, inclusiv pe tărâmul biruinței eterne ce avea să devină România, deci poate identitarii ăștia slavi (incluzându-i și pe români, că de, suntem și noi slavi la urma urmei) își mai fac odată temele;

3. Dacii n-au avut gene dominante și se poate ca Blaga să nu fi avut dreptate. De fapt florile albe (genele dominante) sunt reprezentate de caracterul slavo-trac, în timp ce caracterul latin este ... nu știu pe unde, dar probabil ar fi.

Sau poate voiau să spună că doar cei din Transilvania sunt mai apropiați de Vest și n-au vrut să supere. Nu că n-am fi știut!

Popular posts from this blog

De-ar fi fost România monarhie, ar fi fost mai bine?

                 Fac un exercițiu de imaginație. Chiar încerc să mă gândesc la România dacă ar fi revenit la monarhie imediat după revoluție ... Ar fi fost mai bine, ar fi fost mai rău sau ar fi fost tot pe acolo?
                Indiferent dacă ești monarhist sau capitalist, cinstit este să recunoști legitimitatea monarhiei imediat după revoluție, căci aceasta ar fi trebuit să fie forma noastră de guvernământ. Eu unul nu sunt monarhist nici cât negru sub unghii. Prefer republica și un președinte la putere de care mai poți scăpa după cinci ani.
                Mihai, însă, mi-a plăcut ca persoană și mi s-a părut un model pentru țara noastră și da, cred că el ar fi fost prielnic pentru destinul țării, dar nu știu ce aș putea spune despre ceilalți membri ai casei regale. Cumva, un șir al evenimentelor ...

Ești sigur de plățile pe care le faci cu cardul tău bancar?

Sărbătorile se apropie cu pași rapizi și este un moment în care, inevitabil, începem să facem cumpărături.

              Din cauza timpului limitat și, ce-i drept, din cauza comodității, retail-ul se mută din ce în ce mai mult în online, astfel că devii din ce în ce mai nevoit să plătești cu un card bancar, fie el de debit sau de credit.
                Nu cu mult timp în urmă auzeam diferite persoane extrem de reticente în a-și pune datele bancare pe un site. De fapt chiar am rămas surprins că vorbim și despre ăștia mai tineri care nu folosesc un card atunci când vor să cumpere online, deși sunt conștienți că este mai simplu și mai comod.

2018

Ce voi urmări în 2018:

Politică și economie
-Mai mult ca niciodată mă interesează Regatul Unit pentru că a devenit noua mea casă pentru o perioadă nedeterminată. Brexit-ul încă se negociază și este dureros: Scoția nu are decât motive de supărare, există riscul de a se pune graniță între Irlanda și Irlanda de Nord, cu toate că nu asta prevedea Good Friday Agreement (tratatul care a adus liniștea între cele două Irlande). Din punct de vedere economic vor pierde în ceea ce privește comerțul cu Germania, Franța și Olanda, însă vor încerca să compenseze prin comerț cu alte state din afara continentului european, deci în Commonwealth, China și Statele Unite ale Americii. Dar ce ne facem și cu acest Commonwealth? Vremuri întunecate ar veni pentru monarhie în cazul în care 2018 va fi anul în care Lizzie (Regina Elisabeta a II-a) va deceda și în locul ei va veni Prințul Charles. Căci, deși este foarte apreciat în România, nu același lucru se poate spune la el acasă, iar Labour Party a obținut un…