Skip to main content

De-ar fi fost România monarhie, ar fi fost mai bine?

                 Fac un exercițiu de imaginație. Chiar încerc să mă gândesc la România dacă ar fi revenit la monarhie imediat după revoluție ... Ar fi fost mai bine, ar fi fost mai rău sau ar fi fost tot pe acolo?

                Indiferent dacă ești monarhist sau capitalist, cinstit este să recunoști legitimitatea monarhiei imediat după revoluție, căci aceasta ar fi trebuit să fie forma noastră de guvernământ. Eu unul nu sunt monarhist nici cât negru sub unghii. Prefer republica și un președinte la putere de care mai poți scăpa după cinci ani.

                Mihai, însă, mi-a plăcut ca persoană și mi s-a părut un model pentru țara noastră și da, cred că el ar fi fost prielnic pentru destinul țării, dar nu știu ce aș putea spune despre ceilalți membri ai casei regale. Cumva, un șir al evenimentelor ...


                Dacă ar fi venit regele la putere, atunci ar fi venit în 1990, imediat după Revoluție și automat FSN-ul nu ar fi avut atât de multă putere pe cât au avut în realitate, deci n-am fi avut mineriadele și poate nici violențele de la Târgu Mureș. În acest caz, Ion Iliescu nu ar mai fi fost președinte, ar fi fost prim-ministru. Și poate nu ar fi fost atât de rău, având în vedere că nu ar fi avut toată puterea în stat, ci poate chiar ar fi existat un consens (mai mult decât și-ar fi dorit el și gașca lui, în orice caz) între „vechea gardă” și „noua gardă”.

                Alegerile din 1996 ar fi fost decisive. SRI-ul, avându-l în continuare la putere pe Virgil Măgureanu și fiind un apropiat al lui Iliescu, ar fi autorizat mai multe operațiuni de dezinformare și acte de violență sub pretextul „elementelor străine perturbatoare”. Scopul era incriminarea Regelui și a coaliției dintre țărăniști, liberali și ce au mai fost sau or mai fi împotriva FSN-ului care, mai mult ca sigur, ar garanta că dacă vor câștiga alegerile, atunci vor face din România o republică și vor readuce gloria lui Ceaușescu. Deja ar fi trecut suficient timp de la revoluție cât lumea să aibă un acut sentiment al insecurității pe care Securitatea l-ar spori de zor. Practic, în 1996 ar fi ceea ce a fost în 1989 și în 1990.

                Constantinescu ar fi ajuns prim-ministru în loc de președinte, iar economia României până în 2000 ar fi fost mai bună decât cea pe care am avut-o în istorie. Avându-i pe Coposu, Rațiu, Câmpeanu și alte personalități venite din Occident implicate în politică și în spațiul privat, cât și Regele în politica noastră și o opoziție activă și care să preia guvernul, tind să cred că nu ar fi fost atât de multe privatizări pe un Euro, ci dimpotrivă, am fi avut mai multe exemple de privatizări precum Dacia-Renault sau inițiative ca Bitdefender.

                Având mai multă „influență de afară” în anii 90, economia ar fi fost ceva trepte mai sus față de ce este acum, însă cele trei mari domenii ar fi rămas la fel de precare: educația, sănătatea și infrastructura. De caracterul profund religios nu am fi scăpat, dar măcar ar fi fost un sentiment autentic. M-aș aștepta să văd opoziție la opulența Bisericii Ortodoxe Române și, mai ales, la ceea ce se întâmplă în Parlament.

                Chiar dacă țărăniștii nu ar fi dispăruți în 2000, cred că sfârșitul lor ar fi venit prin 2004, iar Vadim Tudor ar fi ajuns un „mare personaj” abia odată cu Dan Diaconescu. Nu cred că Băsescu s-ar fi bătut prea tare cu monarhia care, oricum, în perioada în care ar ajunge el prim-ministru (culmea, singura funcție de vârf în statul român pe care nu a ocupat-o în realitate) ar deveni din ce în ce mai slăbită, după o revenire inevitabilă a lui Iliescu în 2000 până în 2004.

                Și totuși ... în 2009 ar mai fi desfăcut Geoană șampania? Ar mai fi fost Referendumul din 2012 și ar fi apărut Dragnea în prim-plan? Dacă nu am fi vorbit despre aceleași personaje, atunci, ca într-o operă scrisă de Caragiale, cu siguranță am fi avut echivalenții acestora. Pe de altă parte alegerile din 2009 ar fi promovat noi partide politice. Posibil ca atunci să fi apărut o mișcare similară cu USR-ul și tot în perioada respectivă să se nască și o platformă similară cu România 100 care în scurt timp să se transforme în partid politic. Așadar, la moartea Regelui ar fi fost mai mult decât PSD și PNL.

                Pe plan extern cred că România ar fi rămas în aceeași direcție în care este și acum: pro-Atlantică și pro-UE. Am fi intrat în Uniunea Europeană încă din 2004, odată cu majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, nu abia în 2007 ca o situație de excepție făcută pentru noi și pentru bulgari.  

                Influența în Republica Moldova ar fi fost mult mai semnificativă și chiar ar fi fost o serie de investiții legitime. Nu ar fi fost nici pe departe pe măsura influenței rusești în zonă, dar cu siguranță am fi avut un rol mai activ în zonă. Realitatea este că neglijăm complet statul vecin și atunci când îi numim „frații noștri” o facem mai mult cu superioritate și cu aroganță mai degrabă decât cu solidaritate și compasiune; iar basarabenii resimt acest lucru din plin.

                În plus, cred că am fi fost mai apropiați de vecinii noștri, mai ales de Polonia, față de care am fi fost oricum departe în ceea ce privește nivelul economiei. Asta nu ne-ar fi împiedicat, totuși, să avem relații bune și la Bruxelles și la Washington, mai bune decât cele pe care le avem acum: am fi acceptat investitori în masă, dar la rândul nostru am fi primit și ceva la schimb. Cred că agricultura ar fi fost mult mai prosperă și mai uniformă, iar în IT am fi avut mai multă inovație și mai puțin outsourcing.

                Anul 2017 l-ar fi găsit pe Iohannis la primăria Sibiului, în aceeași funcție pe care a ocupat-o înainte de a ajunge președinte. Drumul său în politica națională a început în 2009, atunci când a candidat Crin Antonescu pentru funcția de președinte al țării din partea PNL. Într-una din dezbateri a spus că dacă ajunge președinte îl va desemna pe Klaus Iohannis prim-ministru. Înainte de alegerile din 2014, același Iohannis a intrat în PNL și a devenit ulterior președinte. A fost barca de salvare a PNL-ului, iar în cazul monarhiei nu cred că președintele de acum ar fi fost interesat de funcția de parlamentar ...

                Concluzie: monarhia nu ar fi salvat România, dar măcar ne-am fi democratizat mai repede. Nici în 25 de ani cât a spus Silviu Brucan într-o manieră optimistă, dar după cum am încercat să subliniez în textul de mai sus am fi făcut progresele mai rapid față de cum le-am fi făcut acum. Cred că ar fi existat o elită intelectuală mai coagulată, însă problema sărăciei ar fi cel puțin la fel de problematică precum este în realitate.

                Cât despre continuarea monarhiei în România îmi vine greu să mă pronunț și refuz să fac asta. Vă puteți închipui, așadar, că ar fi existat nenumărate scandaluri în ceea ce privește familia regală, cum de altfel au și existat în realitate. De data aceasta FSN-ul și PSD-ul ar fi cei care le-ar alimenta și ar încerca să creeze unele noi.


                Dar astea sunt alte scenarii ... 

Popular posts from this blog

Ești sigur de plățile pe care le faci cu cardul tău bancar?

Sărbătorile se apropie cu pași rapizi și este un moment în care, inevitabil, începem să facem cumpărături.

              Din cauza timpului limitat și, ce-i drept, din cauza comodității, retail-ul se mută din ce în ce mai mult în online, astfel că devii din ce în ce mai nevoit să plătești cu un card bancar, fie el de debit sau de credit.
                Nu cu mult timp în urmă auzeam diferite persoane extrem de reticente în a-și pune datele bancare pe un site. De fapt chiar am rămas surprins că vorbim și despre ăștia mai tineri care nu folosesc un card atunci când vor să cumpere online, deși sunt conștienți că este mai simplu și mai comod.

2018

Ce voi urmări în 2018:

Politică și economie
-Mai mult ca niciodată mă interesează Regatul Unit pentru că a devenit noua mea casă pentru o perioadă nedeterminată. Brexit-ul încă se negociază și este dureros: Scoția nu are decât motive de supărare, există riscul de a se pune graniță între Irlanda și Irlanda de Nord, cu toate că nu asta prevedea Good Friday Agreement (tratatul care a adus liniștea între cele două Irlande). Din punct de vedere economic vor pierde în ceea ce privește comerțul cu Germania, Franța și Olanda, însă vor încerca să compenseze prin comerț cu alte state din afara continentului european, deci în Commonwealth, China și Statele Unite ale Americii. Dar ce ne facem și cu acest Commonwealth? Vremuri întunecate ar veni pentru monarhie în cazul în care 2018 va fi anul în care Lizzie (Regina Elisabeta a II-a) va deceda și în locul ei va veni Prințul Charles. Căci, deși este foarte apreciat în România, nu același lucru se poate spune la el acasă, iar Labour Party a obținut un…