Skip to main content

Două cuvinte: Peaky (fucking) Blinders


Droguri, armament, muniție, mașină de scris automată și, mai ales, telefoane vintage. Mai adaugi accentul bloody British (adică și Irish), pasiunea pentru cursele de cai, povești despre țigani și ai tot ce trebuie. În două cuvinte, treacă trei: Peaky (fucking) Blinders!

Fratele mai mic, mai sărac și mai european al cunoscutului Boardwalk Empire realizat de HBO a reușit să rupă gura târgului, întâi discret, apoi ceva mai insistent, dat fiind că a fost luat de către BBC în primire, decizie care aparent i-a prelungit durata de viață.

Din perspectiva plotului nu te aștepta să găsești originalitatea la ea acasă, asta pentru că nu el este valoros, cât modul în care este transmis pe ecran. Avem de-aface cu gangsteri din Birmingham-ul post război, mai precis anul 1919. Unul singur este Thomas Shelby, a cărui ambiție îl urcă pe cele mai neașteptate culmi. Pornind ca bișnițar, trece prin afaceri de contrabandă, parteneriate nu prea ortodoxe cu autoritățile statului, colaborări cu alți gangsteri și tot așa. Pe scurt, le-a văzut pe toate, iar serialul nici nu s-a terminat încă!

Un produs cinematografic nu-și poate crea propriul „parfum” fără o muzică bună (pentru că, na, simțul auditiv fuzionează cu cel olfactiv, până nu inventează ăștia mirosul la filmele 20D sau ceva). Pentru serial au fost alese cele mai fine melodii posibile. Soundtrack-ul de intro este superb, cântat de Nick Cave & The Bad Seeds – Red Right Hand.


Apoi mai sunt secvențe în care ne cântă Johnny Cash, Leonard Cohen, Radiohead sau Laura Marling.  Plotul este fluid, n-ai de ce să te temi de el și dacă nu ești atras de epoca interbelică, atunci cu siguranță vei fi atras după ce te vei uita la serial ... însă actorii sunt cei care au adus cinste serialului. Pe lângă mult-prea-carismaticul Cillian Murphy (cel care îl joacă pe actorul principal, Thomas Shelby) merită urmărită și prestația celorlalți actori care interpretează rolurile în familia Shelby (Paul Anderson, Joe Cole, Sophie Rundle și Helen McCrory), cât și actorii regăsiți în The Tudor’s mai precis Annabelle Wallis (Grace) și Sam Neil (Inspector Chester Campbell), dar mai ales *pam pam* Tom Hardy (Mad Max: Fury Road, Dunkirk, The Revenant, Inception și ce mai vrei tu). Un actor care și-a intrat perfect în pantofii rolului său a fost Adrien Brody care a jucat și în Grand Budapest Hotel, dar mai bine vă uitați voi la serial ca să nu vă dau eu spoilăre.

Începusem acum patru ani să văd serialul și pentru primul sezon am zis că e decent, însă nu m-a lăsat cu prea mult entuziasm ... mai ales în cadrul în care vorbeau „țigănească”, dar de fapt era limba română toată ziua (deși la cum o vorbeau, ai fi putut spune foarte ușor că era chineză). Reîncepusem să-l urmăresc anul trecut și numai bine ajunsesem la zi încât să văd fiecare episod din ultimul sezon de pe canapea în timp ce era transmis în premieră pe BBC Two.

Acum sunt complet virusat și același lucru ți-l doresc și ție; Tocmai s-a încheiat sezonul al patrulea și se zvonește că următorul va apărea în 2019. Așadar avem un an lipsă, la fel cum a fost și în 2015. În orice caz, un nou sezon echivalează cu șase episoade, deci da ... esențele tari se țin în sticluțe mici.

PS: că tot am făcut paralela între Boardwalk Empire și Peaky Blinders la început, bine de menționat că lumea se așteaptă să-l vadă pe Al Capone în serial. Din cauza asta au existat câteva zvonuri cum că personajul va fi „același” Al Capone cu cel din producția HBO, anume Stephen Graham. Cu toate că mi-ar plăcea foarte mult (a fost unul dintre cele mai savuroase personaje ale serialului), zvonul a fost negat, probabil că s-au gândit că ar fi prea evident copycat-ul. Nu că nu a fost suficient până acum ... dar măcar e un copycat fain care a adus de acasă ceva.


Popular posts from this blog

De-ar fi fost România monarhie, ar fi fost mai bine?

                 Fac un exercițiu de imaginație. Chiar încerc să mă gândesc la România dacă ar fi revenit la monarhie imediat după revoluție ... Ar fi fost mai bine, ar fi fost mai rău sau ar fi fost tot pe acolo?
                Indiferent dacă ești monarhist sau capitalist, cinstit este să recunoști legitimitatea monarhiei imediat după revoluție, căci aceasta ar fi trebuit să fie forma noastră de guvernământ. Eu unul nu sunt monarhist nici cât negru sub unghii. Prefer republica și un președinte la putere de care mai poți scăpa după cinci ani.
                Mihai, însă, mi-a plăcut ca persoană și mi s-a părut un model pentru țara noastră și da, cred că el ar fi fost prielnic pentru destinul țării, dar nu știu ce aș putea spune despre ceilalți membri ai casei regale. Cumva, un șir al evenimentelor ...

Ești sigur de plățile pe care le faci cu cardul tău bancar?

Sărbătorile se apropie cu pași rapizi și este un moment în care, inevitabil, începem să facem cumpărături.

              Din cauza timpului limitat și, ce-i drept, din cauza comodității, retail-ul se mută din ce în ce mai mult în online, astfel că devii din ce în ce mai nevoit să plătești cu un card bancar, fie el de debit sau de credit.
                Nu cu mult timp în urmă auzeam diferite persoane extrem de reticente în a-și pune datele bancare pe un site. De fapt chiar am rămas surprins că vorbim și despre ăștia mai tineri care nu folosesc un card atunci când vor să cumpere online, deși sunt conștienți că este mai simplu și mai comod.

2018

Ce voi urmări în 2018:

Politică și economie
-Mai mult ca niciodată mă interesează Regatul Unit pentru că a devenit noua mea casă pentru o perioadă nedeterminată. Brexit-ul încă se negociază și este dureros: Scoția nu are decât motive de supărare, există riscul de a se pune graniță între Irlanda și Irlanda de Nord, cu toate că nu asta prevedea Good Friday Agreement (tratatul care a adus liniștea între cele două Irlande). Din punct de vedere economic vor pierde în ceea ce privește comerțul cu Germania, Franța și Olanda, însă vor încerca să compenseze prin comerț cu alte state din afara continentului european, deci în Commonwealth, China și Statele Unite ale Americii. Dar ce ne facem și cu acest Commonwealth? Vremuri întunecate ar veni pentru monarhie în cazul în care 2018 va fi anul în care Lizzie (Regina Elisabeta a II-a) va deceda și în locul ei va veni Prințul Charles. Căci, deși este foarte apreciat în România, nu același lucru se poate spune la el acasă, iar Labour Party a obținut un…